Parkování

Zóna s dopravním omezením - ulice Na Vozovce a okolí

Vznikem této zóny má dojít ke zklidnění dopravy, zkvalitnění života obyvatel v této lokalitě a má přispět k větší bezpečnosti chodců a cyklistů.

Začátek zóny je označen svislou dopravní značkou IZ 8a – Zóna s dopravním omezením, na které jsou symboly dopravních značek B20a – Nejvyšší dovolená rychlost (je zde stanovena rychlost jízdy na 30 km/h) a A3 – Křižovatka (upozorňuje na křižovatku, kde není přednost v jízdě upravena svislými dopravními značkami). Ze strany od ulice Foerstrova je ještě umístěn na značce IZ 8a – zóna s dopravním omezením symbol dopravní značky B4 – zákaz vjezdu nákladních automobilů (s nejvyšší povolenou hmotností 6 tun, mimo dopravní obsluhy.

Dopravní značení je umístěno vždy při nájezdu z výše uvedených ulic Foerstrova, třída Svornosti, Krapkova a Štítného.

Pro řidiče všech motorových i nemotorových vozidel to znamená, že je zde možné jet rychlostí nejvýše 30 km/h a na všech křižovatkách, kde není přednost v jízdě upravena svislými dopravními značkami (není rozlišena hlavní a vedlejší pozemní komunikace) musí se řidiči všech vozidel řídit ustanovením o přednosti v jízdě vozidel přijíždějících zprava.

K největší změně dopravního značení došlo na ulici Na Vozovce v úseku mezi ulicemi Krapkova a Foerstrova. Od ulice Krapkova došlo ke změně provozu z obousměrného na provoz jednosměrný a to až po křižovatku ulic Na Vozovce a Dvořákova (vše je značeno příslušným dopravním značením). V tomto úseku je také zřízen jízdní pruh pro cyklisty – značen vodorovným dopravním značením.

Pro řidiče motorových vozidel to znamená, že ulice Na Vozovce je průjezdná ve směru od ulice Krapkova až na ulici Foerstrova, ale v opačném směru je ulice Na Vozovce průjezdná pouze po křižovatku ulic Na Vozovce a Dvořákova. Od křižovatky ulic Na Vozovce a Dvořákova po ul. Krapkovu je zřízen jízdní pruh pro cyklisty, kde řidiči motorových vozidel nesmí zastavit a stát. Pro cyklisty (tzn. i lidé na koloběžkách) je zde provoz obousměrný, upravený příslušnou dodatkovou tabulkou E12a – Jízda cyklistů v protisměru – této skutečnosti musí řidič přizpůsobit své chování, zejména stanovenou mu povinnost neohrozit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích (cyklisty). Cyklisté by měli užít pruhu pro cyklisty ve směru jízdy, ve kterém je na vozovce umístěn.

Dále v této lokalitě došlo k opačné situaci, kdy z jednosměrných ulic, kde bylo možné dle zákona č. 361/2000 Sb. o provozu vozidel parkovat po obou stranách pozemní komunikace, se staly ulice s obousměrným provozem, kde již musí zůstat zachována průjezdnost v obou směrech. Jedná se o úseky na ulicích Polívkova, Mozartova a Škroupova.

Také došlo k částečnému omezení obousměrného provozu na jednosměrný provoz na ulici Grégrova, U Místní dráhy a Karolíny Světlé. (Čun)