Aktuality

V boji se sprejery pomáhají nejúčinněji kamery Městské policie Olomouc

Více než polovinu případů poškozování cizí věci, tzv. grafiti, odhalí kamery městské policie. Statistiky dokládají, že jsou nejúčinnějším nástrojem v boji proti této formě pouličního vandalismu. Problematika veřejného pořádku v Olomouci byla předmětem posledního jednání primátora se zástupci městské a republikové policie.

„Za poslední tři roky řešili strážníci 31 případů sprejerství, které byly následně předány Policii ČR pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci. Ve více než polovině případů se strážníkům Městské policie Olomouc podařilo dopadnout pachatele a hlavní roli v tom vždy účinně sehrál kamerový systém městské policie,“ popsal výsledky a úspěšnost v objasněnosti primátor Antonín Staněk. „Tato forma pouličního vandalismu je pro nás skutečně naléhavým problémem, protože nepřispívá k dobrému obrazu města, bez ohledu na to, zda jde o veřejný prostor nebo majetek soukromých vlastníků,“ zdůraznil primátor.

Pomocníkem strážníků při odhalování nelegálního počínání sprejerů je celkem 23 stacionárních kamer městské policie. „Pracovníkům, kteří kamery obsluhují, se podařilo přichytit při činu nebo bezprostředně poté šestnáct pachatelů trestné činnosti, kteří byli následně předáni k dalším úkonům Policii ČR,“ objasnil statistiku posledních let ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický. „Velký dík v tomto směru patří i všímavým občanům, kterým nejsou tyto vandalské činy lhostejné. Na základě telefonických oznámení přes naši tísňovou linku hlídky na místě zadržely pachatele pěti trestných činů,“ dodal ředitel městské policie s tím, že velmi dobrou objasněnost v oblasti této problematiky konstatovali i zástupci Policie ČR.

Nelegálnímu počínání sprejerů se město Olomouc snaží také předcházet a to zejména v tradičně exponovaných místech, mezi které patří podchody pro pěší. V boji proti samozvaným pouličním umělcům tak už několik let pomáhá Technickým službám města Olomouce speciální nátěr, který znesnadňuje psaní a umožňuje nepatřičné nápisy lépe odstranit. „Jedním z nedávných velmi zdařilých příkladů prevence proti nelegálnímu grafiti je podchod pod Brněnskou ulicí, o jehož zdařilou uměleckou výmalbu se letos v květnu postarali žáci, studenti a pedagogové z blízkých základních škol a gymnázia,“ připomněl primátor Antonín Staněk. 

Rok 2016 2015 2014 2013
Počet oznámení 8 11 9 3
Počet případů, kdy byl zadržen pachatel 4 3 7 3
Počet případů / zadržených pachatelů na základě KSMO 3/4 1/1 6/9 2/2
Počet případů / zadržených pachatelů na základě oznámení od svědků 1/1 2/3 1/1 1/1
Průměrný věk pachatele 28 22 23 25,5


Zdroj: Olomouc.eu