Aktuality

Jablonec hostil představitele městských policií

Kolegium ředitelů městských policií statutárních měst a hlavního města Prahy se ve čtvrtek a v pátek minulý týden konalo v Jablonci nad Nisou. Kolegium již mnoho let přispívá ke koordinaci práce městských policií a dobré spolupráci s příslušnými orgány státu a Svazem měst a obcí ČR.

Na svých pravidelných setkáních si ředitelé vyměňují zkušenosti a informace o činnostech městských a obecních policií. V Jablonci se konalo zasedání poprvé a zúčastnilo se ho 22 ředitelů městských policií.

Hosty v Jablonci přivítal ředitel místní městské policie Luboš Raisner. Jednání kolegia zahájil předseda kolegia Milan Kladníček a primátor statutárního města Jablonec nad Nisou Petr Beitl, který zdůraznil důležitost práce městské policie pro život města. Přítomné pozdravili také senátor za Jablonecko Jaroslav Zeman a poslanci Parlamentu ČR Jana Pastuchová a Lukáš Pleticha. Své kolegy uvítal v Jablonci nad Nisou i vedoucí Územního odboru Policie ČR v Jablonci nad Nisou Pavel Langr.

Poté ředitelé představili činnosti jednotlivých městských policií, jejich rozpočet, personální obsazení a pojmenovali to, co je v jejich městě nejvíce trápí. Ve valné většině je to problematika bezdomovectví.

„V pracovní části programu se kolegium věnovalo náboru strážníků, problematice vymahatelnosti pokut za přestupky u osob plně závislých na sociálních dávkách, pokutovým blokům a zejména otázkám související s novým přestupkovým zákonem, které delegáti široce diskutovali s pracovníky Ministerstva vnitra,“ prozradil Luboš Raisner a dodal, že příští jednání kolegia se uskuteční ve statutárním městě Most.

Ředitelé se pochvalně vyjadřovali k čistotě a pořádku ve městě. Líbilo se jim široké využití pracovníků VPP, které sami při procházce po městě viděli při úklidu. Doslova je pak okouzlila přehradní nádrž Mšeno a její okolí, mnozí se nechali slyšet, že bydlení v panelových domech u přehrady je jistě k nezaplacení. Ze svého profesního hlediska velmi pozitivně hodnotili dopravní řešení u přehrady, kde se výborně skloubí pěší a cyklo provoz. (Čun)