Aktuality

Parkovací aplikace bude funkční po Velikonocích

Zaplatit parkovací poplatek pomocí mobilní aplikace bude v Olomouci možné od 3. dubna. Zprovoznění aplikace a nový ceník odsouhlasili včera radní.

Uživatelé chytrých telefonů přitom nemusí webovou aplikaci instalovat ani aktualizovat, připojit se k ní může každé zařízení, které má přístup k internetu. Stačí naťukat webovou adresu: mpla.io/ol a pokračovat podle instrukcí. Poprvé se zadá platební karta a registrační značka auta, dále pak už jen platba.

Hodinová základní sazba třiceti korun se s aplikací nezmění. Ta je nejnižším tarifem, který lze za parkování zaplatit. Aplikace ale umí každou další hodinu parkování rozdělit po dvaceti minutách s cenou deseti korun. Totéž budou od Velikonoc umět i stacionární parkovací automaty. V případě SMS plateb lze platit i nadále pouze za celé započaté hodiny stání.

„Každé zaparkované vozidlo musí mít buď papírový parkovací lístek z parkovacího automatu za oknem nebo potvrzení o zaplacení prostřednictvím SMS či webové aplikace, což se městské policii zobrazí po zadání registrační značky vozidla,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Parkování je zpoplatněno v zóně placeného parkování a na zpoplatněných parkovacích plochách - například u tržnice nebo v Legionářské ulici. Stání je zpoplatněno v pracovních dnech od 9 do 18 hodin.

Znění navrhovaného nařízení bylo konzultováno s Krajským úřadem Olomouckého kraje, s odborem majetkovým, správním a správních činností, oddělením legislativy a dozoru. V předloženém nařízení byly zohledněny veškeré připomínky Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Vše o parkování v Olomouci najdete na webové stránce parkovani.olomouc.eu.