Aktuality

Akce JEHLA znovu pomohla očistit česká města

Pražská městská policie vyhlásila na úterý 16. dubna 5. ročník celostátní akce JEHLA.

Do sběru použitého infekčního odpadu po narkomanech se zapojilo 35 městských a obecních policií. Strážníci očistili svá města od 850 kusů použitých jehel a stříkaček. V Olomouci se do akce zapojilo deset strážníků, kteří nalezli celkem 18 kusů infekčního materiálu.

Přes 480 strážníků a asistentů prevence kriminality se ve 35 městech zaměřilo na dětská hřiště a pískoviště, nepřehledná a málo frekventovaná místa, parky a odpočinkové zóny, v metropoli pak ještě na okolí stanic metra a ventilačních šachet. Přestože sběr infekčního materiálu po narkomanech je součástí jejich každodenní práce, velký smysl mají i tato cílená opatření.

Hledání jehel a stříkaček má ještě další důležitý význam. Údaje o lokalitách s vysokým nálezem aplikačních pomůcek narkomanů pomáhají při vyšetřování drogové kriminality.

Od začátku letošního roku olomoučtí strážníci, včetně včerejší akce, řešili 82 oznámení o nálezu injekčních stříkaček, kdy bylo k odborné likvidaci předáno celkem 153 kusů infekčního materiálu. Pro porovnání za uplynulý loňský rok Operační středisko Městské policie Olomouc přijalo celkem 288 oznámení, kdy na místech bylo odebráno celkem 690 kusů injekčních stříkaček.

Letošní spojenci: Brno, České Budějovice, Český Těšín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Cheb, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Kroměříž, Liberec, Mariánské Lázně, Mladá Boleslav, Náchod, Nejdek, Olomouc, Opava, Ostrava, Ostrov, Pardubice, Plzeň, Praha, Prostějov, Přelouč, Přerov, Rakovník, Rotava, Tábor, Teplice, Trmice, Trutnov, Ústí nad Labem, Zlín.

A důležitá připomínka na závěr: Pokud použitou jehlu naleznete, rozhodně není vhodné ji zvedat nebo s ní jakkoliv manipulovat. Prostřednictvím tísňové linky 156 přivolejte městskou policii. Strážníci jsou vybaveni ochrannými pomůckami a speciálními boxy na infekční odpad. Zajistí jeho odborný sběr i následnou likvidaci. (Čun)