Významné události

Nadační dětský den a předání cen Nadace Bezpečná Olomouc

Dne 1. 6. 2014 ve Smetanových sadech v Olomouci Nadace Bezpečná Olomouc uspořádala akci  u příležitosti Mezinárodního dne dětí „Bezpečně na kole“, které se účastnili i strážníci Preventivně informační skupiny MP Olomouc.

Nadační den vyvrcholil slavnostním předáním cen Nadace Bezpečná Olomouc policistům a strážníkům za hrdinský čin v roce 2013. MP Olomouc nominovala k udělení ceny čin dvou strážníků, kteří významně přispěli k záchraně lidského života.  Z rukou předsedy správní rady Nadace Bezpečná Olomouc MUDr. Mgr. Ivana Langera a ředitele Městské policie Olomouc Mgr. Pavla Skalického  si cenu převzali strážník David Císař a David Šíp, který je v současné době již  ve služebním poměru příslušníka Policie ČR.

K popisu dané události:

Dne 6. 8. 2013 v 17:06 hod. přijal na tísňovou linku MP Olomouc pracovník operačního střediska oznámení, že u restaurace na ulici Komenského spadl muž do řeky a zmizel pod hladinou. Na místo byli ihned vysláni strážníci MP Olomouc, kterým svědek celé události ukázal již jen bezvládné tělo plovoucí po hladině řeky Moravy. Strážník MP Olomouc David Císař bez váhání po schůdkách doběhl k hladině řeky a tuto přeplaval na vzdálenější stranu k plovoucímu tělu. Tam bezvládné tělo uchopil za ruku a i s ním připlaval k jedinému možnému místu k opuštění řeky, zpět ke schůdkám, kde již čekali kolegové a ostatní členové jednotek IZS. Společně se strážníky a policisty bylo bezvládné tělo vytaženo na břeh. Zde strážníci David Císař a David Šíp okamžitě započali s resuscitací, kterou ukončili až ve chvíli, kdy si muže převzali do své péče záchranáři, kterým se na místě podařilo jeho základní životní funkce obnovit. Celou událost si k dalšímu opatření převzali policisté.