Tiskové zprávy

Parkovné v Olomouci půjde platit prostřednictvím SMS

Zhruba v polovině roku by mohli řidiči v Olomouci platit za parkování pomocí SMS přes mobilní telefon. Město sjednotí zóny placeného parkování, chystá modernizaci parkovacích automatů a zároveň mění cenu parkovného.

„Zavedením bezhotovostní úhrady za parkování chceme lidem usnadnit placení parkovného v Olomouci. Zastaralý způsob, kdy musejí řidiči nejprve použít parkovací automat a pak ještě najít drobné, chceme konečně posunout na úroveň, kterou dlouhodobě poskytují moderní technologie,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk.

Jednoduchá alternativa platby spočívá v tom, že parkující zašle SMS na jednotné sedmimístné telefonní číslo. SMS bude obsahovat informace o zóně, kde parkuje, a dále registrační značku vozidla. Poskytovatel služby si sám odkomunikuje platbu a následně zašle parkujícímu potvrzovací SMS zprávu. „Informace o vozidle, za které byl poplatek uhrazen, jsou poslány on-line do informačního systému městské policie. Strážníci pak pomocí speciální aplikace mohou zaparkovaná vozidla kontrolovat,“ vysvětluje ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický. Nová služba tak navíc zefektivní výběr parkovného a výhledově sníží investice do nových parkovacích terminálů.

Vzhledem k tomu, že má zavedení nové služby dopad na dvě stávající parkovací zóny ve městě, schválili radní sjednocení zóny placeného parkování a navýšení ceny za parkování na 30 korun za hodinu. Současně s tím rozhodli o zrušení stávající dvouhodinové regulace pro stání v zóně placeného parkování. „Olomouc má kromě nejlevnější MHD i nejlevnější parkování. Podle průzkumu, který jsme si zpracovali, je hodinová sazba za parkování v jiných krajských městech 30 korun a více," upozornil náměstek primátora Aleš Jakubec. „Opatřením chceme regulovat parkování v historickém centru, přimět řidiče, aby více využívali podzemní parkoviště a zároveň veřejnost přesvědčit o výhodách MHD i dalších alternativních způsobech přepravy,“ objasnil.

Poplatek za krátkodobé parkování v Olomouci se mění poprvé od roku 2007. Za téměř 2 miliony město zároveň připravuje modernizaci parkovacích automatů, v nichž bude možné platit mincemi i platební kartou. „Během prvního pololetí letošního roku by se tak výměny měly dočkat automaty poblíž centra a městských parků. Zcela nové parkovací terminály přibudou v Legionářské ulici, na náměstí Republiky a na křižovatce ulic Sokolská a Slovenská,“ vypočítal primátor Antonín Staněk.

Paralelně se zavedením služby SMS parkování pracuje město i na přípravě bezhotovostní platby parkovného pomocí mobilní aplikace pro chytré telefony. „Výsledkem má být zavedení obou typů bezhotovostní platby za parkování a rozšíření možností úhrad poplatku,“ uzavřel náměstek Jakubec.

Statická doprava v centru města je nyní regulována formou zóny krátkodobého placeného parkování. Provoz zóny je časově vymezen v pracovních dnech od 9.00 – 18.00 hod a maximální doba pobytu pro parkující v zóně placeného parkování je 2 hodiny. Cenová relace krátkodobého parkování je 10 Kč/hod resp. 20Kč/hod. Dosavadní možností úhrady za parkování je pouze platba v hotovosti přes parkovací terminál nebo zakoupení parkovací karty.