Aktuality

Zklidnění dopravy v centru pokračuje. Příští týden se změní směr jednosměrek

Postupné zklidnění dopravy v pěší zóně v centru Olomouce je cílem projektu, který už v srpnu 2019 schválila Rada města Olomouce. Jeho součástí byla i úprava režimu dopravy, která by měla zamezit zneužívání centra města k rychlejšímu tranzitu. K této úpravě dojde příští týden.

Právě zkracování si cesty přes Horní náměstí a další části pěší zóny je podle autorů studie jedním z faktorů, které snižují z pohledu chodců hodnotu celé zóny. Denně se jedná o desítky až stovky vozidel, která i přes časté kontroly městské policie projedou přes Horní náměstí s využitím ulic Pavelčákova, Ztracená a Ostružnická. Součástí návrhu na omezení tohoto jevu bylo i otočení jednosměrek v ulicích Ztracená a Ostružnická tak, aby se zabránilo možnosti přímého průjezdu z ulice Pavelčákovy přes Horní náměstí s výjezdem ulicí Ztracenou do Denisovy ulice. Touto trasou si dle provedeného průzkumu zkracovalo denně až 400 řidičů cestu, kterou by jinak absolvovali regulérní trasu přes třídu Svobody a ulice Legionářská, Studentská a Dobrovského.

Od pondělí 18. října bude proto ulice Ztracená jednosměrná ve směru od ulice Denisova směrem na Horní náměstí a ulice Ostružnická bude jednosměrná ve směru z Horního náměstí do ulice Pekařská. Na všech směrech budou na přechodnou dobu umístěny dopravní značky IS22 s upozorněním na změnu dopravního režimu. O změně organizace dopravy je informován Dopravní podnik města Olomouce i Městská policie Olomouc, jejíž strážníci budou v prvních dnech pomáhat na místě řešit případné problémy.

Součástí projektu na zlidnění dopravy v centru bylo také rozšíření pěší zóny o části ulic Zámečnická a 8. května, k čemuž došlo už v minulém roce.