Tiskové zprávy

Strážníci byli oceněni za záchranu života seniorky

Dvojice strážníků dnes z rukou ředitele Městské policie Olomouc Mgr. Pavla Skalického a zástupce ředitele Mgr. Tomáše Musila přijala ocenění a to čestné medaile „Za záchranu života“. 

Strážníci Zdeněk Stavěl a Bc. Martin Ryšánek, DiS. svým pohotovým a profesionálním zákrokem, na začátku června, zachránili život pětasedmdesátileté ženě.

Ve čtvrtek 9. června po deváté hodině ranní byla hlídka na základě telefonického oznámení vyslána do jednoho z gastronomických zařízení na třídě Míru. Důvodem však tentokrát nebyl podnapilý host nebo konzumenti, kteří nemají na útratu, nýbrž seniorka se zdravotními problémy. Během cesty na místo se hlídka dále dozvěděla, že se zde má nacházet žena v bezvědomí, jelikož jí zaskočilo konzumované jídlo. Ve stejnou dobu k restauraci také dorazili kolegové z Policie ČR. Obě hlídky s sebou do restaurace vzali z vozidel zdravotnické vybavení, zejména pak automatický externí defibrilátor. Strážníci u ženy, po nezbytných prvotních úkonech, zahájili nepřímou srdeční masáž a mezitím ještě společně s policisty připojili defibrilátor. Ten však vyhodnotil, že není třeba výboje a proto naše hlídka pokračovala v resuscitaci až do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Záchranáři si následně pětasedmdesátiletou ženu již ve stabilizovaném stavu převzali a odvezli ji nemocnice k následné zdravotnické péči.

Oba strážníci pracují na oddělení pořádkové služby, kdy strážník Stavěl u MP Olomouc pracuje čtvrtým rokem a strážník Ryšánek druhým rokem. (Čun)