Aktuality

Opatření v souvislosti s potvrzením výskytu ptačí chřipky v Olomouci

Vzhledem k výskytu aviární influenzy, která byla v minulém týdnu potvrzena Krajskou veterinární správou, zaznamenala Městská policie Olomouc zvýšený počet oznámení v souvislosti s výskytem ptactva jevícího se jako nemocné nebo uhynulé.

Od pátku do neděle takto vyjížděli strážníci na území města Olomouce na šest oznámení, kdy se jednalo o lokality Tabulový vrch, Slavonín a Holice. "Ve čtyřech případech se jednalo o labutě, kdy pouze jedna se jevila jako nemocná a u této veterinář zjistil, že má v krku zaseklý háček. Ve zbývajících dvou případech byli strážníci přivoláni k nálezu uhynulých volavek. Tyto byly převezeny do Státního veterinárního ústavu v Olomouci k dalším opatřením," uvedl mluvčí městské policie Petr Čunderle.

"Výsledky vyšetření bude mít k dispozici Krajská veterinární správa, která je oprávněna stanovit další opatření na území města," uvedl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. "Situaci v ramenném systému Moravy na území města stále sledujeme i ve spolupráci s rybářskou stráží," doplnil.

Prosíme majitele psů, aby neumožnili volný pohyb psů v místech, kde se nyní vyskytuje větší množství ptáků, a to zejména tam, kde je lidé přikrmují!