Aktuality

Olomouc hostí setkání městských strážníků, primátor děkoval lidem v první linii

Dvě desítky odborných přednášek ve čtyřech tematických panelech, bohatý doprovodný program, ale také nadstandardní hygienická opatření. To je mezinárodní konference obecních policií, kterou hostí Olomouc. Setkání strážníků městských policií z České republiky, Slovenska a Polska i v jeho náhradním termínu poznamenal aktuální vývoj pandemie.

„Mohli bychom připravit elegantní konferenci v kyberprostoru, ale pak by celá akce ztratila atmosféru. Pandemie sice poznamenala program i účast, nicméně na tohle téma zazní hned několik příspěvků, takže vznikl prostor k porovnání činností jednotlivých městských policií v tomto nešťastném období,“ objasnil hlavní organizátor konference Daniel Bednařík.

Na konferenci v Olomouci se kromě představitelů obecních a městských policií prezentují zástupci integrovaného záchranného systému, bezpečnostních sborů a samospráv. „Stali součástí první linie v boji proti šíření pandemie. Přál bych si, aby úcta a respekt k výkonu služby městské stráže, zůstala v paměti lidí co nejdéle, nejen po dobu vyhlášeného nouzového stavu,“ uvedl v úvodu konference primátor Olomouce Mirek Žbánek.

Při této příležitosti zároveň poděkoval třem zástupcům města Olomouce, kteří v době nouzového stavu zabezpečovali úkony pro zajištění ochrany obyvatel a pořádku ve městě. Ocenění si převzali ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický, tajemník magistrátu Jan Večeř a vedoucí odboru ochrany Jan Langr. „Reprezentují tým lidí z krizového štábu, kteří plnili nonstop několik měsíců ty nejdůležitější úkoly,“ zdůvodnil primátor.

Na programu dvoudenní konference jsou diskutovanými tématy kromě šíření nového koronaviru, také bezpečný prostor, technologie, prevence a legislativa. Součástí doprovodného programu je i projekce filmu "V SÍTI" a beseda s jeho tvůrci. Konferenci městských policií se organizátorům podařilo uskutečnit í díky tomu, že pro pořadatele a účastníky připravili speciální nanomasky.