Aktuality

Akce „Koloběžka“

Jedním slovem nekázeň. Tak by se dalo zhodnotit chování cyklistů a jezdců na koloběžkách a zejména těch elektrických, v uplynulých měsících. 

Od začátku letošního roku jsme řešili přes devět stovek přestupků dle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Samotní koloběžkáři se postarali o necelou čtvrtinu tohoto protiprávního jednání. Právě jezdci na koloběžkách mnohdy ani neznají své povinnosti, které jim zákon ukládá. Překvapený výraz jim dokáže na tváři vykouzlit sdělení strážníků, že jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. Na základě výše uvedeného proto dnes proběhla společná dopravně bezpečnostní akce Městské policie a Policie ČR. Hlídky strážníků a policistů na vytipovaných místech kontrolovaly způsob jízdy, využívání cyklostezek, povinnou výbavu, anebo zda dotyční účastníci silničního provozu nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Výsledkem této akce bylo celkem 34 přestupků, kdy 22 bylo vyřešeno domluvou, v 11 případech byla uložena pokuta a jeden případ byl oznámen správnímu orgánu k dalšímu řešení. Během akce byla zjištěna také jedna osoba v pátrání.

A že se akce nenesla jen v represivním charakteru, svědčí i poslední foto v článku, kdy cyklistce spadl řetěz za převodníky a nevěděla si rady s jeho "nahozením". Protože jsme však byli na blízku a mnozí z nás jsou aktivní cyklisté, tak jsme přispěchali na pomoc a žena mohla po chvíli z místa odjíždět s úsměvem. (Čun)