Aktuality

Další zklidnění dopravy: v Olomouci už začala příprava nových zón s omezenou rychlostí

Tři až čtyři nové zóny s rychlostí omezenou na 30 kilometrů v hodině zřizuje každý rok město Olomouc. Je to jedna z cest ke zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti ve městě. Nyní se připravují další úseky s nižší rychlostí v Droždíně, Holici, na Tabulovém vrchu a v ulicích Na Vozovce a Polívkova. Novinkou je omezení nočního parkování firemních dodávek. V terénu už v úterý 2. listopadu začala výměna dopravního značení.

Nejnovější zóna 30 vznikla v lokalitě ulic v centru města, v samotné městské památkové rezervaci, nebo poblíž centra. Jedná se o ulice 1. máje, 8. května, Sokolskou, Zámečnickou, Hanáckého pluku, U Reálky, Jiřího z Poděbrad, nábřeží Přemyslovců a další. „Postupné zavádění zón 30 v některých lokalitách města souvisí s Plánem udržitelné městské mobility, snahou zklidňovat dopravu a přiblížit se trendům západní Evropy. Tento systém regulace dopravy je známý třeba ze sousedního Rakouska nebo Německa,“ vysvětluje Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta. „Městu takový způsob regulace dopravy umožňuje realizovat opatření ve prospěch cyklistům a lépe pracovat s veřejným prostorem.“ Zpomalení dopravy zvyšuje bezpečí chodců, následky případných nehod jsou prokazatelně méně závažné. V těchto zónách také často platí přednost zprava, což vede ke zvýšené pozornosti řidičů. Snižuje se také hluk a imise z dopravy.

První nová zóna 30 s omezením rychlosti a se zákazem nočního parkování vozidel nad 2,1 tuny v nočním čase od 19 do 6 hodin je na sídlišti uvnitř pomyslného obdélníku, vymezeného ulicemi Hněvotínská, Okružní, třída Míru a Foerstrova, (mimo tyto samotné hraniční ulice). Jedná se o pilotní projekt, který má omezit parkování aut nad 2,1 t hmotnosti, tedy dodávek v obytných zónách. „Při nočním sčítání v průběhu týdne v uvedené lokalitě se ukázalo, že se jedná o zhruba 100 dodávek denně,“ upozorňuje dopravní specialista Vojtěch Holý z odboru dopravy a územního rozvoje.

Součástí zklidnění je i nové vodorovné dopravní značení v ulici Kmochova a Junácká, kde vznikne stezka a koridor pro cyklisty v obou směrech spojující ulici Hněvotínskou a třídu Svornosti. Vymezena budou i parkovací stání podél uvedených ulic.

„Druhá zóna 30 vzniká v oblasti vymezené ulicemi Krapkova, Wolkerova, Štítného, Foerstrova a Na Vozovce. Kromě omezení rychlosti dojde i ke zjednosměrnění části ulice Na Vozovce a k navazujícím změnám v jednosměrných ulicích,“ dodává Vojtěch Holý. Součástí je i nové vodorovné dopravní značení v ulici Na Vozovce umožňující obousměrný pohyb cyklistů.

Změna dopravního značení v obou lokalitách začala v úterý 2. listopadu. V ulicích bude instalováno i přechodné dopravní značení upozorňující na změnu situace.