Aktuality

Obezřetnost se vyplatí

Předvánoční období je v plném proudu, nákupní centra praskají ve švech a lidé i vzhledem k současnému počasí více využívají k přepravě městskou hromadnou dopravu.

A právě těchto situací využívají ke své činnosti lapkové, kteří vyloženě čekají až je pohromadě více lidí a mohou se tak na nich obohatit v podobě odcizených peněženek nebo mobilních telefonů uložených v kabelkách, batozích nebo zadních kapsách kalhot. Právě proto jsme se tento týden společně s revizory Dopravního podniku města Olomouce zaměřili na autobusy a tramvaje, ve kterých proběhly preventivní akce zaměřené na předcházení majetkové trestné činnosti. Cestující jsme upozorňovali na odložená osobní zavazadla, která by mohla být velkými lákadly pro zloděje. Mimo to strážníci také připomínali cestujícím, že je stále v platnosti mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ukládající povinnost nosit ochranné prostředky dýchacích cest v prostředcích veřejné dopravy. Dále jsme asistovali revizorům při řešení cestujících, kteří jeli tzv. na černo a odmítali prokázat svoji totožnost. Jen během letošního roku jsme poskytovali součinnost ve více než stovce případů.

Na závěr bychom chtěli apelovat na cestující, aby se vyhýbali tlačenicím v prostředcích městské hromadné dopravy, dávali si pozor na své osobní věci, věnovali pozornost svému okolí a dodržovali platná mimořádná opatření, aby nadcházející svátky byly pro všechny opravdu šťastné a veselé. (Čun)