Aktuality

Nový fond mobility i změna pravidel ve stávající zóně placeného parkování

Zřízení fondu mobility, rozdělení současné zóny placeného parkování na dvě, úprava cen krátkodobého parkování nebo prodloužení doby placeného stání. To jsou první změny provázející zavádění nové parkovací politiky do praxe, které schválila Rada města Olomouce.

Už od 2. května dojde k úpravě pravidel ve stávající zóně placeného parkování v centru Olomouce. Ta se nově rozdělí na dvě samostatné zóny, z nichž v každé budou platit jiné ceny.

Nejvýrazněji se změny projeví v nově vytvořené zóně A, která bude pokrývat pěší zónu v centru města. Zde se cena za krátkodobé parkování zvedne z dosavadních 30 korun za hodinu na rovných 100 Kč/hod. V zóně B, kam bude patřit zbytek historického centra města, se cena krátkodobého parkování zvedne o 10 korun na 40 Kč/hod.

„Ceny se mění pouze pro návštěvníky využívající možnost krátkodobého parkování v historickém centru Olomouce. Dlouhodobé parkování nebude touto změnou nijak zasaženo. Ceny parkovacích karet pro rezidenty a abonenty zůstanou i nadále na současné úrovni,“ upřesňuje Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta. V platnosti zůstávají také všechny tři možnosti úhrady poplatků za krátkodobé parkování.

I nadále bude možné platit u parkovacích automatů, pomocí SMS, nebo prostřednictvím jednoduché webové aplikace na webu parkovani.olomouc.eu (aktualizace webu bude provedena během víkendu). V parkovacích automatech a prostřednictvím webové aplikace bude navíc i nadále možné platit po první zaplacené hodině kratší časové úseky. A to nově už po 15 minutách. Poslední výraznou změnou je prodloužení doby placeného stání. Zatímco teď se za parkování platí ve všední dny od 9.00 do 18.00 hodin, nově se tento interval o hodinu prodlouží a bude se platit už od osmé hodiny ranní.

Nový fond mobility

Společně s pozvolným zaváděním parkovací politiky vznikl také nový fond mobility, kam zamíří veškeré finanční prostředky vybrané za parkovné ve městě. Z něj bude radnice hradit například výstavbu nových parkovacích míst, cyklostezek, autobusových zastávek, a další investice pro zvyšování bezpečnosti v dopravě.

V první fázi se bude z fondu mobility hradit přechod na nový systém a celková digitalizace, ke které by mělo dojít ještě letos na podzim. Kromě výměny stávajících parkomatů a zprovoznění auta s kamerami sloužícího pro efektivnější kontrolu, budou nově všechny informace týkající se parkování v digitální podobě, takže už nebude potřeba umisťovat fyzickou parkovací kartu za předním sklem. Strážníci si totiž budou moci všechny potřebné údaje ověřit v systému podle registrační značky auta.

Tvar a cena SMS za parkování od 2. května 2022:

Parkování v zóně A: OL A Registrační značka vozidla (cena 100 Kč/hod.)
Parkování v zóně B: OL B Registrační značka vozidla (cena 40 Kč/hod.)
Telefonní číslo se nemění. SMS se i nadále posílají na 902 66


Zobrazit mapu v novém okně prohlížeče