Aktuality

Cyklo-běh za Českou republiku bez drog zavítal do Olomouce

18. ročník této akce dnes zavítal i do hanácké metropole a pro téměř dvě stovky žáků ZŠ Stupkova byla ve spolupráci s Městskou policií Olomouc připravena poutavá přednáška s názvem Pravda o drogách.

Cyklo-běh je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem. Tato aktivita chce upozornit na DROGOVOU NEGRAMOTNOST u dětí a mládeže a zásadně volá po zvýšení protidrogové osvěty v naší zemi. Výrobci, propagandisté a distributoři drog jsou stále rafinovanější a zneužívají dětskou naivitu a neznalost toho, co drogy jsou a co způsobují a především zneužívají lhostejnost rodičů a institucí. Akci organizuje občanské hnutí ŘEKNI NE DROGÁM - ŘEKNI ANO ŽIVOTU.

K ROZHODNUTÍ DĚTÍ NEBRAT DROGY, vede cesta prostřednictvím včasného pochopení, co přesně drogy jsou a co způsobují. POSLEDNÍCH 20 LET NAŠÍ INTENZIVNÍ PROTIDROGOVÉ PREVENCE POTVRDILO, ŽE VZDĚLÁVÁNÍ O DROGÁCH JE JEDINOU NADĚJÍ, KTERÉ VEDE K JISTÉMU SNÍŽENÍ JEJICH ZNEUŽÍVÁNÍ VE SPOLEČNOSTI.

Cyklo-běh tak dává příkladnou naději, že AKTIVNÍ OSVĚTA a VZDĚLÁVÁNÍ O DROGÁCH je tímto řešením. Nad akcí převzal záštitu Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu ČR.

Slavnostní zahájení 18. ročníku Cyklo-běhu proběhlo v pondělí 13. června 2022 v Orlové za účasti stovek dětí, známých osobností a hostů. Další desítky mladých sportovců pak společně s cykloběžci odstartovali letošní turné. Celá akce bude zakončena v Praze v pátek 24. června 2022. Cyklo-běh se koná u příležitosti MEZINÁRODNÍHO DNE proti zneužívání drog, který připadá na 26. červen.

Trasa letošního dvanáctidenního Cyklo-běhu vede přes 40 měst Čech a Moravy. Celkem trasa čítá přes 1200 kilometrů. Tým 8 - 10 cyklistů-běžců, kteří sami žijí život bez drog, urazí tuto vzdálenost za 10 dní. Čeká na ně průměrná denní vzdálenost 120 kilometrů!

V průběhu tohoto maratonu navštěvuje desetičlenný tým Cyklo-běhu představitele 40 měst a mluví s nimi o problematice drog a jejím řešení, které spočívá v prvé řadě ve zvýšené protidrogové osvětě v daném městě a jeho okolí.

Zároveň bude městům prezentovat efektivní Hubbardův detoxikační program pro drogově a alkoholově závislé, fungující výhradně bez použití náhražkových drog.

Celorepublikový Cyklo-běh upozorňuje na hlubokou DROGOVOU NEGRAMOTNOST u mládeže a dětí a pomáhá zvýšit celospolečenskou aktivitu a zodpovědnost v přístupu k tomuto problému. Projekt je také iniciátorem myšlenky DEN BEZ DROG.

Města se mohou připojit k iniciativě DEN BEZ DROG v den průjezdu městem a jeho návštěvy a spolupořádat či uspořádat vlastní akci k posílení primární prevence. V prevenci je důležitý postoj, a proto bychom chtěli, aby se představitelé měst připojili k myšlence Cyklo-běhu tím, že se rozhodnou stát „Městem bez drog“.

Po celou dobu tohoto maratonu budou probíhat v ulicích navštívených měst INFORMAČNÍ PROTIDROGOVÉ KAMPANĚ. Občanům jsou zodpovídány jejich otázky a zároveň jsou rozdávány brožury a letáky o nebezpečí drog a jejich zdravotních a sociálních rizicích.

Přímo na trase Cyklo-běhu se v naplánovaných městech zastavuje tým lektorů protidrogového vzdělávání a dodává ZDARMA přednášky pro děti a mládež s názvem PRAVDA O DROGÁCH.

Zdroj: Řekni ne drogám – řekni ano životu, z. s.