Tiskové zprávy

Objíždění tramvaje vlevo

Během výkonu služby se strážníci setkávají ze strany řidičů motorových vozidel s nešvarem, který se děje zejména u zastávek městské hromadné dopravy U Sv. Mořice a U Dómu. Právě tato místa v ulicích Pekařská, 8. května a 1. máje svádí mnoho řidičů k porušování dopravních předpisů, konkrétně paragrafu 15 odstavce 1 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Tento paragraf vymezuje, jak se má chovat řidič, před kterým zastavilo vozidlo hromadné dopravy.

Za vozidlem hromadné dopravy osob, které zastavilo v obci v zastávce bez nástupního ostrůvku nebo bez nástupiště na zvýšeném tramvajovém pásu, musí řidič jiného vozidla zastavit vozidlo; je-li v zastávce více vozidel hromadné dopravy osob, musí zastavit za druhým z nich. V jízdě smí pokračovat teprve tehdy, neohrozí-li již cestující, kteří nastupují nebo vystupují. To neplatí, zastaví-li autobus nebo trolejbus u okraje vozovky. Za poslední dva roky strážníci řešili více než čtyři desítky obdobných přestupků.

Právě motorizovaní účastníci silničního provozu jako by tohoto paragrafu nedbali a neuvědomovali si, co se může stát, pokud začnou v těchto místech bezhlavě objíždět tramvaj směrem ke středu vozovky. Vyjma toho, že porušují zákon a dopouštějí se přestupku v dopravě, ohrožují zejména život a zdraví cestujících. Právě cestující mnohdy ani nečekají, až tramvaj odjede ze zastávky a skoro až slepě vstupují do vozovky. Zde hrozí zvýšené nebezpečí středu s vozidlem, jehož řidič zde chodce ve většině případů nečeká a nepřizpůsobí tomu rychlost. Při rychlosti 20 – 30 km/h je reakční doba řidiče kolem jedné vteřiny a samotná brzdná dráha kolem 4 metrů. Tyto hodnoty však mohou mít pro samotné chodce fatální následky…někdy i smrtelné.