Významné události

Strážníci dohlédnou na bezpečí ve městě také v nových ekologicky šetrných elektromobilech

Ekologické a přitom stoprocentní ve službě, takové budou nové elektromobily, které využijí strážníci Městské policie Olomouc. Tři nová vozidla na alternativní pohon budou sloužit konkrétně strážníkům z Oddělení dopravní služby a ostrahy. Primárně budou využity při výkonu služby v centru města.

„Pořízením vozidel s elektrickým pohonem začínáme plnit náš záměr podpory ekologických forem dopravy. Tento krok samozřejmě souvisí i s naším plánem udržitelné mobility,“ říká primátor Mirek Žbánek. „Vzhledem k tomu, že tato vozidla budou Olomoučané často potkávat v centru města, můžeme tak navíc přispět i k propagaci vozidel na alternativní pohon,“ dodává náměstek primátora Matouš Pelikán. Elektrovozidla totiž budou používána na nejvíce frekventovaných místech.

„Strážníci dostanou k dispozici dva elektromobily Nissan Leaf ve verzi Acenta, podle dostupných referencí se má jednat o nejprodávanější elektromobily v Evropě,“ upřesňuje ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický. Automobilovou flotilu městské policie pak doplní třetí užitkové vozidlo, nová dodávka Nissan E-NV200, která strážníkům při jejich práci dlouhodobě chyběla. Nabíjení akumulátorů budou strážníci řešit přímo před služebnou v Kateřinské ulici – právě tam totiž budou v první fázi zřízeny dva nabíjecí stojany.

Nissan Leaf ve verzi Acenta

Vybrané technické specifikace:

  • kapacita baterie: 40 kWh
  • kombinovaný dojezd: 270 km, město 389 km
  • doba nabíjení: 7 hodin a 30 minut
  • maximální rychlost: 144 km/h

Nissan E-NV200

Vybrané technické specifikace:

  • kapacita zavazadlového prostoru: 4,2 m3
  • kombinovaný dojezd: 200 km, město 301 km

Automobily budou strážníkům k dispozici po dobu pěti let, financování je zajištěno formou operativního leasingu. Statutární město Olomouc řeší tento leasing společně, a tedy i ekonomicky výhodně, se společností Olterm & TD.

„Současně se nové elektromobily objeví také ve výbavě Zoologické zahrady Olomouc,“ připomíná náměstek Matouš Pelikán fakt, že pořízení aut pro strážníky není ojedinělým krokem. K zajištění provozu si nyní zoo pořizuje tři malá nákladní elektrovozidla skupiny N1, jednu elektrickou čtyřkolku skupiny L7E a dvě trojkolky L2E. Celkové náklady na pořízení těchto šesti elektrovozidel činí zhruba 3 miliony korun. Na tuto investici se podařilo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí ČR v částce 1 940 000 korun. Zbývající částku 1 milion korun uvolnila Rada města Olomouce z rezervního fondu.

V Olomouci doposud elektromobily nevyužívá žádná městská organizace. Městská policie má ale z minulosti zkušenosti se skútry na elektrický pohon, ty se ale neosvědčily při praktickém provozu v terénu. Městská policie doposud pravidelně používala pouze vozítka Segway.